19 Nisan 2013 Cuma

Statik olarak güvenli ama psikolojik olarak değil!

Uçan Payanda Çisil yazdı...


    Sana altı adımda uçmayı vaat etsem? Tam 80 metre yüksekten! Ve altı adımda ayaklarının yere basmasını, güvenle?

    İlk adımda 30 santim yükseleceksin, ikincide 60… Yerden zıplama yüksekliğindeyiz henüz. Bir sonraki adımda 1 metre yukarda olacağız, 2 metre… Hala sakiniz. Son iki adıma dikkat! 60 metre! 80 metre! Nasıl olabilir bu? Yalnızca, bir uçurumun “buradan düşersen ölürsün noktasında” durmakla.  Belki bir alternatif daha vardır? Tam da o noktada, bir camdan terasın üzerinde durmakla, mesela?

    Arizona, Büyük Kanyon’da “U” şekliyle, tam bir psikolojik sınav yaşatan cam terası duyanınız olmuştur. ”Grand CanyonSkywalk” İlk adımı attıktan sonra geri dönemezsin. Yükseklik korkun yok belki. İnanırım. Yine de bacaklarının titremeye başlayacak. Terasın sallanmasına ve titremene rağmen o yolu bitirmek zorundasın! Hiç tanımadığın bir insanın elinden medet umup ya da sevdiğin bir kişinin koluna yapışıp o yolu bitireceksin. Ve bu her şeye değecek!

    Güzel haber! Bunun için Arizona’ya kadar zahmet etmemize gerek kalmamış. 6 saatlik bir otobüs yolculuğuyla Safranbolu’ya gidiyorsun önce. Hiç araştırma yapmamış bile olsan “gezilecek nereler var?” soruna herkes ağız birliğiyle yanıt veriyor. “Bulak Mağarası ve İncekaya Sukemeri. Sukemerinin oraya bir de Kristal Teras açtılar ki! Kesin git kesin!”


    Taksicinin rehberliğiyle geze geze gidiyorsun. Kristal Teras’a kadar sınırsız rehberlik hizmeti veren taksici, burada biraz duraksıyor. Onu girişte bırakıp jeton alıyorsun ve gerilimi arttırmak için olduğuna inandığım labirent gibi yollar ve merdivenlerden inip turnikeyi geçiyorsun. 

Kayaya oturan koyu renk camlar da, ilk adımlarda yüksekliğin ürkütücü olmaması da psikolojik olarak hazırlamaya yetmiyor. Toplam altı adımda 80 metre yüksekten aşağıya bakarken buluyorsun kendini. Camların arkasından şehri seyretmek ya da Boğaz Köprüsü’nün sallanması gibi hiç değil! Şantiye tepelerinde neler yaptığını düşünüp utanabilirsin buradaki halinden. Bi cesaret (taşıyıcılara basarak!)  kenara kadar gidip orda kalabilirsin de benim gibi. Alışmak zaman alıyor. Hiç yemediğin bir yemeğin tadına alışmak gibi, yalnız daha aceleci. Çünkü çekici! Uçmanın bütün çekiciliği, o cam terasın üstündeyken sarıyor vücudunu. Koşmak istiyorsun, kollarını açıp bağırmak. Alışık değilsin, tedirginliği atamıyorsun üstünden. Ta ki bir teyze gelip, “Burada kaldım dönmeme yardım eder misin?” diyene kadar. Sonra en azından kenarda hızlı hızlı yürüyebilecek kadar atıyorsun tedirginliğini. Tek yapman gereken hareket etmek.



    Bir başka teyze soruyor “Güvenli mi o durduğun yer?”. Cevap belli. Statik olarak güvenli ama psikolojik olarak değil. Çelikler membaından, Karabükten! Kayanın içine gömülen çeliklerin üzerine 150 ton da çimento dökülüp desteklenmiş. Üzerinde yürünen camlara gelince, onlar da kırılmaz camdan üç kat, özel olarak üretilmiş. Altı ayda bir de gelip kontrolü yapılıyormuş, düzenli olarak. Tabi doğaya zarar verilmiş mi, vistayı bozmuş mu tartışmalarına da gidilir buradan. Gelin görün ki bunları bilmek, düşünmek orada hiç bi işe yaramıyor. Bahsettiğim tamamen kullanıcı üzerinde oluşan mekânsal etki.

    Neyse ki, beş dakika gibi bir sürede gerginliğin çoğunu üstümden atarak, poz vermeyi ve fotoğraf çekebilmeyi akıl ettim. Daha da iyisi, ayrılmadan önce aşağıya sarkmış espri yapıyordum. Bu da açık havada ve o yükseklikte bulunmanın bir yan etkisi olabilir. Diyeceğim o ki, adrenalin seviyorsanız, gidin görün fırsat bulunca. Arizona’ya gitmeyi düşünmüyorsanız başka yerde yaşayamayacağınız bir deneyim olduğu konusunda ısrarcıyım. Giriş için jeton 3liraya alabilirsiniz. Jetonu aldığınız noktada bir de cafe var. Takılmak için pek içime sinmemiş de olsa, ayılana gazoz, bayılana da limon bulabileceğiniz bir yer. Yolunuz düşerse kulağımı çınlatın. İyi deneyimlemeler. =)

Çisil


2 yorum:

  1. yükeklik korkum vardı, geçti :))

    YanıtlaSil
  2. pek çok yükseklik korkusu olanın, korkusunu bırakıp döndüğü yermiş burası =)

    YanıtlaSil

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Online Project management